2012. június 27., szerda

Ball Don't Lie: Dwyane Wade could hire a shooting coach

Ismét egy Ball Don't lie-os cikk jön. Ismét a Heat-tel foglalkozok(gondolom, a Heat-fanok nagyon örömére), most már a bajnok csapattal. Vagyis Wade-del. Vagyis az ő szerepével, a dobásaival, a jövőjével. Néhány biztató gondolat van összegyűjtve a Miami örök-hármasával kapcsolatban. Mert nagy az öröm most South Beach-en, de valami nincs rendben Flash-sel...


A bajnokság megnyerése nyomán, a győztes csapat hibái és problémái, úgy tűnik, elúsznak az ünnepi tánc és boldog gondolatok felhőjén. De a bajnokok gyakran hibáznak, vagy legalábbis keresztül kell menniük néhány csillogás mentes időszakon, hogy eljussanak a csúcsra. Szóval míg a Miami átkozottul jó volt ebben a rájátszásban, nem mutatott tökéletes képet az ő play-off futásuk.

Az egyik legnagyobb kérdés a csapattal kapcsolatban, az Dwyane Wade teljesítményének kérdése. Néhány alkalommal nagyot játszott a szezon legfontosabb szakaszaiban, de sok meccsen küzdött egy látszólagos(amit nem hoztak nyilvánosságra) térd sérüléssel. Wade korlátozott, és egy tisztán látható második opció volt, miközben sokszor játszott magas szinten, de a szokásos nagysága alatt. Több sorozat után tisztává vált, hogy Wade-nek be kell állítania a játékát, hogy az NBA felső kategóriájában maradjon.

Ezt szem előtt tartva, nem ér minket meglepetésként, hogy Wade fontolgatja egy dobó edző felfogadását az idei nyárra. Barry Jackson-tól(a Miami Herald írójától) a SLAM-en keresztül:
Wade azt mondta, lehet, hogy együtt fog dolgozni egy dobó edzővel, "első ízben", miután a rájátszásban 31%-kal dobta a középtávolikat(163-ból 50-et dobott be), és 29%-kal a triplákat(a 34 rádobásból 10-et).
A cél, azt mondta, "hogy több érzést vigyek a három-pontos és  középtávoli játékomba, hogy visszakapjam. Az edzőim nem rosszak. Nincs egy csúnya dobásom sem, egy sem olyan, mint Shawn Marion dobása. Vannak dolgok a dobásomban, amin tudok változtatni". 
Wade elmondta: "a dobó edző egy másik kinézetet ad nekem, amiben én jobb vagyok." Elmondta, hogy "továbbra is jobb akarok lenni a poszton".
 A tempó dobás sosem volt Wade játékának erőssége, bár ő minden bizonnyal képes lesz bedobni őket. A Hoopdata.com statisztikái szerint 37%-kal dob 16-tól 23 láb távolságig(4.3 kísérlet meccsenként), és csak 26.8%-kal a periméteren kívülről(1.1 kísérlet meccsenként). Bár nem éppen kiváló számok, de ezek a statisztikák összhangban vannak pályafutása átlagaival. A különbség most az, hogy a térde hosszú-távú problémát jelent, Wade-nek hozzá kell igazítania a játékát. Nem lesz képes számítani a betörési képességére, és hogy a gyűrűnél sok támadást be tud fejezni.

Ha ez a helyzet, Wade-nek javítania kell a dobásain, hogy egy szupersztár maradjon. Ez egy átmenet, amin sok játékosnak át kell esnie, ahogy idősebb korba lépnek. 30 évesként, Wade elég idős ahhoz, hogy ne tudjon ugyanúgy játszani, ahogy eddig tette. Hitelt érdemel, hogy felismerje ezt, és megpróbáljon javítani a játéka azon területein, ahol ez szükséges.

A trükk persze az lesz, hogy kiterjessze a dobásait, miközben nem fordít teljesen hátat annak, ami egy nagyszerű játékost az első helyen tart. Ez a stílusok összeolvasztásáról szóló kérdés, nem egy nagy változtatás. 

Nincsenek megjegyzések: