2012. június 29., péntek

NBA Draft 2012: Orlando Magic

Az idei évben nem pörögtem rá a témára. Mondhatni, teljesen hidegen hagyott. Ennek több oka is van. Az egyik ilyen ok, hogy nem teljesen értek egyet a rendszerrel. Értem, hogy a Draft az egyetlen reménye a kis csapatoknak, mert máshogy nem tudnak visszakerülni az NBA vérkeringésébe. Értem azt is, hogy ne adjunk remek egyetemi játékosokat a nagy csapatoknak, pusztán azért, mert ők nagyok, és sok pénz áll mögöttük.

Ezzel a részével egyet is tudok érteni. De azzal nem tudok egyet érteni, hogy ennek a rendszernek az eredménye közvetetten egy "Decision" lehet. Mert ez a rendszer ezt segíti elő, véleményem szerint. Ha egyet hátrébb lépünk a problémától, és nagyobb távlatokban nézzük a dolgokat, akkor mit látunk? Mi történik? Ha egy laikusnak kell elmesélnünk, hogy mi a Draft, akkor mit mondunk?(Akár John Wall, vagy LeBron James példájából is kiindulhatunk.)

A játékos, aki az egyetemen sztár volt, akit egy város istenített, átkerül egy olyan gyenge NBA-csapatba, amely rossz esetben direkt vesztett az előző idényében meccseket, csak hogy a sztár-egyetemistát megszerezzék. Ezek után aránylag sanyarú, szomorú és persze vesztes évek következnek: természetesen nagy dolog, ha az ember a 30 NBA-ben szereplő csapat bármelyikénél munkát kap. De amikor a játékos a ligában és a posztján az egyik legjobb lesz, szeretne meccseket, bajnokságokat nyerni. Nos, ehhez el kell igazolnia egy erősebb csapatba, és erre van is esélye(ha lejár a szerződése, akkor szabadügynök lesz, vagy egyszerűen kivásárolja magát az élő szerződéséből, láttunk már sok mindenre példát.)

De akkor mi lesz azzal a csapattal, amelyikben "felnőtt"? Azzal a csapattal, amelyik draftolta?
Erről megkérdezhetnénk LeBron James-t. Tény, hogy korunk egyik legnagyobb sportolója egy alapvetően rossz döntést hozott, amikor eladta a "döntését" egy tv-társaságnak. Ez egy olyan gyűlölet-hullámot indított el, ami még azóta is(2 év után) kihat az ő életére és a Miami Heat(jelenlegi kenyéradója) megítélésére. Emlékezhetünk, hogy Cleveland-ben milyen tüntetések alakultak ki, milyen mez-égetésekre került sor. És még azóta is a Miami az NBA közellensége.

És a legnagyobb baj, hogy ez a tragédia még egyszer megtörténhet, Orlando-ban. A Magic-fanok(köztük én is) várják, hogy hogyan dönt D12. Marad, és egy hosszú lejáratú szerződést köt a csapattal? Vagy eligazol egy másik csapatba a győzelem reményében? És ha elmegy, akkor hova megy? Ezek azok a kérdések, amire senki sem tudja jelen pillanatban a választ, és a legrelszomorítóbb az, hogy még maga Howard sem. Persze a legrosszabbtól(egy újabb Decision) még nagyon messze vagyunk, de benne van a pakliban.

Viszont az is megeshet, hogy Rob Hennigan GM és a Magic vezetősége megelégeli a huza-vonát, és ők küldik el a liga legjobb centerét. Ha ez a szégyen megesne, akkor az még nagyobb érvágás lenne a floridai csapatnak, mint amikor 1996-ban el kellett engedniük Shaquille O'Neal-t, úgy, hogy lényegében semmit sem kaptak érte cserébe.

Egyedül a GM kiléte adhat bizakodásra okot. Rob Hennigan-ről már sok szó esett itt is. A hivatalos beiktatásáról szóló cikk után elérhetővé tettem a Magic új GM-jének első interjúját is, amiben kifejtette, hogy ő képes meglépni a megfelelő lépéseket, utalva a franchise-center körül kialakult kényes helyzetre.

Nem tehetünk mást, várnunk kell. És bizakodnunk...Rob Hennigan-ben. És az ő jó döntéseiben. Az új kosárlabda-műveletekért felelős igazgatót rögtön bedobta a vezetőség a mélyvízbe: másfél héttel azután, hogy aláírta a szerződését, el is jött a Draft estje. A Magic a 19. és a 49. helyen választhatott.

Hennigan a 19. helyen elhozta Andrew Nicholson-t, a St. Bonaventure egyetem csapatának négyesét. A 49. helyen a Norfolk State-ről Kyle O'uinn-t választotta. Ahogy a mellékelt ábrák is mutatják, egyáltalán nem tűnnek rossz választásnak. És az is elgondolkodtató, hogy két magas embert hozott Hennigan.


Sokkal közelebb nem kerültünk az igazsághoz, várnunk kell, hogy körvonalazódjon a Magic következő idénye.


Andrew Nicholson adatlapja

Kyle O'Quinn adatlapja

Nincsenek megjegyzések: