2012. július 1., vasárnap

The Official Orlando Magic site: Nelson Opts Out of Contract

Jameer Nelson, az utóbbi 8 évben az Orlando Magic irányítója, pénteken kilépett a szerződése utolsó évéből.

De az, hogy Nelson belépett a szabadügynök-piacra, nem feltétlenül jelenti azt, hogy elhagyja a Magic-et. Az új orlando-i GM, Rob Hennigan többször is elmondta az elmúlt pár napban, hogy Magic azt akarja, hogy Nelson a franchise része legyen az elkövetkező években, és a veterán irányító is visszhangozta ezeket az érzéseket péntek este.

"Még mindig remélem, hogy a Magic-kel maradok, de látnom kell mit akarok kezdeni magammal, és a döntéssel, amit hoztam" - mondta Nelson péntek este a Philadelphia külvárosában található otthonában. "Magic játékos akarok lenni, és ez csak arról szól, hogy történt valami. Először is szabadügynök vagyok. Ez határozottan furcsa. De azt jó érzés hallani, hogy a Magic akar engem. Azt kell tennem, ami nekem és a családomnak a legjobb, de még mindig a Magic-kel akarok maradni."

Nelson 30 éves, és a következő szezonban 7.3 millió dollárt keres - az utolsó éve az 5-éves szerződésből, 40 millió, ha aláír három évre. De mivel hosszú távú szerződést keres, ezért élt a jogával, és kilépett a szerződése utolsó évéből, hogy szabadügynök legyen. Most reménykedik egy több éves megállapodásban.

"Az emberek azt mondják, hogy a Magic-kel kéne maradnom (a 2012-2013-mas szezonra), de ebben a ligában mindenki elcserélhető", mondta Nelson. "A Magic azt mondta, hogy akarnak engem, de a nap végén ez még mindig csak egy üzlet, és ebben a ligában bármelyik játékost el lehet cserélni. Orlando városa mindig is magához ölelt, és nem sok NBA játékos mondhatja el magáról, hogy egy egyenruhában húzott le egy egész karriert. Remélem, hogy velem ez a helyzet."

Nelson és a többi szabadügynök július 1.-jén(vasárnap 12 órától; ottani idő szerint - a szerk.) kezdheti meg a tárgyalásokat a Magic-kel és a többi csapattal. A Magic csütörtökön egy kibővített ajánlatot terjesztett a csoda-dobó négyes Ryan Anderson, a tavalyi idény legtöbbet fejlődött játékosa elé, aki egy korlátozott szabadügynök. A Magic-nek jogában áll majd bármilyen szerződést kidolgozni, amit Anderson egy másik csapattól kap.

A szerződése eredeti feltételei alapján, Nelson-nak június 15.-ig kellett volna döntenie a szabadügynökségéről, de a Magic az NBA által megengedte a határidő kitolását péntekig. Nelson azt remélte, hogy megismeri a GM-et és az új edzőt, mire döntenie kell, de eddig csak Hennigan lett felvéve. Várható volt, hogy az új vezetőedző keresése pénteken indul be, az NBA Draft napja után.

Nelson szabadügynökké válásával, a Magic megtartotta Chris Duhon szerződését ebben a helyzetben. Hennigan kihangsúlyozta csütörtök késő este, hogy ő akarja Nelson-t, aki a Magic társ-kapitánya volt Dwight Howard-dal az elmúlt három évben,  a következő évre is.

"Bízunk benne, hogy a megfelelő időben lesznek további tárgyalások Jameer-ral és képviseletével", mondta Hennigan péntek este. "Mint már mondtuk, Magic-mezben akarjuk Jameer-t látni."

Nelson 11.9 pontot és 5.7 gólpasszt átlagolt a tavalyi szezonban, és 15.6 pontot és 6.6 gólpasszt a rájátszásban. Az rájátszásban, az ötödik meccsen, amelyen kikaptak az Indiana Pacers-től, 27 pontot dobott, volt 5 triplája, és kiosztott 5 gólpasszt.

A nyolc éves karrierje során - mind a Magic-ben - Nelson 527 meccsen játszott, 12.4 pontot és 5.0 gólpasszt átlagolt. 45.6%-kal dobta a mezőnygólokat, és 37.7%-kal a hármasokat.

Nelson elmondta, hogy a pénteki határidő sok aggodalmat okozott neki. Elmondta, hogy a két fél soha nem volt közel a megállapodáshoz, egy esetleges szerződés-kiterjesztéshez, de Hennigan különösen nagy hatással volt rá a tárgyalások során. Nelson hozzátette, hogy a Magic ezdő-nélkülisége nem volt hatással a döntésére, mert "ha kiléptem volna, ha maradok, így is, úgy is különböző edző alatt, különböző rendszerben játszottam volna".

"Ez egy másfajta nap számomra, mert semmi ilyesmin nem mentem keresztül a nyolc évemben az NBA-ben", mondta Nelson. "De ez is izgalmas volt. Mert ez a kosárlabda, amiről sosem tudok lemondani."

"Rob egy remek fickónak tűnik. Ő okos és nagyon hozzáértő", Nelson folytatta. "Azokból a beszélgetésekből, amiket vele folytattam, az derült ki, hogy az a fajta srác, aki nagyon élvezi, ami körülötte van."

A Magic továbbpasszolta a lehetőséget, hogy egy irányítót válasszanak az NBA Draft-on csütörtök este, ezzel szemben elhozták a 19. helyen a négyes Andrew Nicholson-t, és a 49. helyen a center Kyle O'Quinn-t a második körben.

Mindketten negyedik éves főiskolai játékosok, és Hennigan úgy érzi, hogy az érettségük megengedi számukra, hogy már most NBA szinten teljesítsenek. Várhatóan mindkét játékos játszani fog a csapatban a Magic nyári ligájában, ami július 9.-től 13.-ig kerül megrendezésre.

"Andrew az a játékos, aki különböző területeken már készen áll", mondta Hennigan. "A fizikai ereje egy terület, amire összpontosítania kell, és jobb lesz. De ő egy olyan játékos, akit láttunk, hogy tud értünk játszani, és segíteni nekünk."

Ami a 208 centis, 109 kg-os O'Quinn-t illeti, egy káprázatos all-around teljesítménnyel tűnt ki a Norfolk State-ből, amikor a  legyőzték a Missourit az NCAA bajnokságban. Remény, hogy talán még több mélységet tud adni a Magic-nek center poszton.

"Kyle-nak van egyfajta érettség és eredeti keménység a játékában", mondta Hennigan. "A csapatunk úgy érezte, hogy játékosként ismeri magát, és tudja, hogy 'hol vajas a kenyér'. Azért él, hogy megszerezze a lepattanót, és védekezzen. Egy olyan energiaszintet adhat, ami ragályos lehet, ha helyesen használja."

Nincsenek megjegyzések: