2012. július 4., szerda

Ball Don't Lie: The Orlando Magic? Gone till November

Aránylag gyorsan elbúcsúztunk a rájátszástól, persze, ha figyelembe vesszük a csapat összetételét, akkor ez nem is csoda. Viszont álmomban sem gondoltam volna, hogy az off-season még csapongóbb, még kiszámíthatatlanabb, még veszteségesebb lesz, mint amilyen az elmúlt idény volt.
Nézzük, a srácok a Ball Don't Lie-nál hogyan vélekednek ennek az egészen "fura" franchise-nak a legutóbbi idényéről.



Az Orlando Magic a végtelenségig elbűvöl engem, még akkor is, ha nem lenne egy folyamatban lévő Dwight Howard-saga,  vagy az a tény, hogy kirúgták az NBA egyik legjobb edzőjét csak azért, hogy megnyugtassák azt a játékost, aki a szezon 80%-ában azt a döntést hozta, hogy még egy évig a Magic-ben játszik, miközben megtagadta a hosszú távú szerződés aláírását.

Nézd, a Magic-nek nincs értelme. A csapat két legjobb játékosa a 2008-2009-es szezonban futott nagyot, amikor az egyik a nagydöntőig vezette a csapatot, az az ember, akit a korábbi GM, John Weisbrod draftolt. Most Weisbrod okos volt, hogy Dwight Howard-ot draftolta az NCAA szupersztár Emeka Okafor előtt, és jó döntés volt, hogy a később a drafton a másik NCAA sztár, Jameer Nelson után ment, de az összes többi lépés, amit Magic GM-ként lépett meg, rettenetes volt. Fiatal játékost adott öregért. Jó játékost adott rosszért. Nagyot adott kicsiért. Mindent csinált, amit nem kellett volna, kivéve, hogy elhozta Howard-ot és Nelson-t. Furcsa összefoglaló, az ám.

És a jelenlegi GM, Otis Smith(a cikk május 9.-én látott napvilágot, akkor még javában Smith volt a GM - a szerk.) átvette a stafétát, és mert a csapat kezdett nyerni Howard és Nelson mögött, ezért hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni a ő rossz döntéseit. Mint például, hogy megpróbálta felvenni a floridai Billy Donovan-t, mielőtt felvette volna Stan Van Gundy-t; Donovan egyszer visszatért, hogy eddze a Magic-et. Vagy Fran Vazquez ledraftolása. Vagy Rashard Lewis szerződése. Ezeket a dolgokat a szőnyeg alá söpörték, mert a Magic - Howard-on, Nelson-on és SVG-n keresztül - nyert.

Akkor Smith bemenekült egy olyan alkuba, ami akkor jónak nézett ki. Újraszerződött Hedo Turkoglu-val, és ez azt jelentette, hogy átadott egy olyan átlagos játékosnak egy nyolc számjegyű szerződést, aki jócskán a 30-as éveiben járt. Utána ezt a bérrugalmasságot használta, amikor megszerezte Vince Carter-t, Brandon Bass-t és Ryan Anderson-t azon a nyáron, ami után bejutottak a nagydöntőbe. Carter-nek sokkal jobb idénye volt Hedo-nál, mielőtt Turkoglu szabad ügynök lett, javarészt ugyanazon a poszton játszott, és a szerződése hamarabb lejárt, mint Hedo-é. És Smith (reménykedtünk, mert az Orlando nyert) nem tartotta jónak Anderson-t. Látta a percekre lebontott statisztikáit, érted?

Kiderült, hogy tévedtünk Smith-szel kapcsolatban, amikor közel engedtük magunkhoz. Ez olyan, mint a Lewis-alkuban, vagy Gilbert Arenas, Glen Davis és Jason Richardson megszerzésének utolsó lépéseiben, és Carter volt a legnagyobb és legfényesebb név ezek közül, amit abban az időben fel tudott mutatni. Talán nem látta a tényt, hogy Carter gólpassz adata(az összes labdabirtoklás, amit VC fejezett be) jobb volt, mint Turkoglu-é, mielőtt Turk lejátszott volna egy fél szezont hármasként. Talán nem tud Anderson-ról. Talán éppen egy nagy alkuba hátrált.

Kivéve, hogy ez nem egy jó üzlet. Papíron elvesztették Courtney Lee-t, viszont nyertek helyette egy All-Star-t Ryan Anderson-ban, de Carter számai váratlanul lezuhantak a 2009-2010-es idényre, különösen a rájátszásban. Így ott volt Nelson. Akkor jött a 2010-2011-es szezon, és Smith egy pár pánikba esett lépést tett, elküldte Carter-t és Marcin Gortat-ot a Phoenix-be Richardson-ért, közben elcserélte Lewis-t(túlfizetett, és egyáltalán nem használható) Gilbert Arenas-ért(túlfizetett, és még kevésbé használható). A Magic még mindig nyert, de tavaly kiestek az első körben. Időközben Howard hazudott a médiának azzal kapcsolatban, hogy nem tudott dönteni a szerződés hosszabbításról.

A Magic kiesett a rájátszásból ebben az évben is. És bár Van Gundy kitartott a "ha megkérnek engem, hogy eddzek, akkor edzeni fogok" szellemiség mellett az egész szezonban, ő valószínűleg menni fog. És mert az Orlando kerete annyira tele van "cserélhetetlenekkel"(szép fordulat, Glen Davis, de az emberek még mindig tisztában vannak a karriered többi 95%-ával), és mivel már használták a csapat amnesztia-jogát Gilbert Arenas esetében a múlt télen, a Magic többé-kevésbé beragadt.

Egyáltalán nem érdemlik meg, csak mert Dwight Howard egy hülye volt.

Megérdemlik minden kis részét ennek azok miatt a lépések miatt, amiket megléptek - engedték Dwight-ot és Smith gyermeteg üzleteit az utóbbi hét(!) évben.

Dwight Howard maradt a kétszínűség az unprofizmus definíciója, ahogyan megszerezte a szabad ügynökséget az utóbbi másfél évben.

Dwight Howard-nak szintén minden joga megvan, hogy ne legyen boldog attól a munkától, amit Otis Smith végzett.

Itt, ahol az Orlando Magic tart. Howard-dal technikailag a következő szezon a helyén van, a szerződés alapján, a csapat ugyanazt a keretet használva kerül szembe a luxusadó-küszöbbel, amelyikkel a 2011-2012-es idényben dolgoztak. Jameer Nelson-nak játékos opciója van, és valószínű, hogy él is vele(azóta Nelson élt a jogával, miszerint kiléphet a szerződése utolsó évéből - a szerk.), mert amíg reméltük a legjobbakat Jameer-tól(mi annyira, de annyira szerettük nézni őt a 2008-2009-es szezonban), valószínűleg nem fogja kitölteni a szerződése utolsó évét 8.6 millió dollárért, viszont cserébe lehet, hogy kap egy hosszútávú szerződést.

Chris Duhon? Ő a könyvekben van. Hedo, Glen Davis, Richardson? Körös-körül még néhány évig, bár Hedo pénze a 2013-2014-es idényben garantált 6 millió lesz. A csapatnak harcolnia kell majd Ryan Anderson-ért, és ha úgy dönt, akkor korlátozott szabad ügynök lesz(a cikk megszületése óta Anderson korlátozott szabad ügynök lett - a szerk.). Egy megfelelő ajánlat a csapatot a luxusadó területére tolhatja. Ez nem valami jó szituáció.

És nem csomagoljuk be a cikket egy velős véleménnyel, de a kivezető út ebből a sok lyukkal rendelkező keretből egy "top-flight" edző lehet, aki bármihez tud alkalmazkodni, amivel szembe kerül. Stan Van Gundy pontosan ez a fajta edző. Ha megtalálod a 2009-es archívumunkat, azt fogod találni, hogy rutinszerűen hitelt adtunk az "all-out" stílusának, és a csapata hajlandóságának, hogy hallgassa őt, és végrehajtsák a túlteljesítést. A koncentrációt nehéz megszerezni, de annak az évnek a csapata rendelkezett vele.

És ez nincs meg azóta. Papíron, Van Gundy-val tisztelettel beszélnek, ahogy lennie kell, a Magic-nek esélyesnek kéne lennie a konferencia döntőre, sőt a nagydöntőre 2012-2013-ban. Erről a túlteljesítésről van szó. Különösen, ha van egy Dwight Howard-od. De főleg azért, mert van egy Dwight Howard-juk, valószínű, hogy nem lesz ott Stan Van Gundy a következő szezonban(a cikk megírásának pillanatában Van Gundy még az Orlando alkalmazásában állt - a szerk.).

Most, itt van a trükk. Ez az a rész, ami meghatározza az egész offseason-t, Otis Smith-nek(a Ball Don't lie-os srácok túl nagy bizalmat szavaztak a ma már ex-GM-nek - a szerk.).

Egy új hanggal a pálya szélén, a Magic talpra tud állni. Hedo és Richardson öregednek egy évet, de Howard ismét az MVP-jelöltség közelébe tud kerülni, folytatva a lélektelen keringőjét, amit a 2011-2012-es szezonban elkezdett. Ez az, ahogy a csapatok mindig is dolgoztak. A játékosok, az összes mártír ösztönük miatt még mindig rosszul érzik magukat egy kirúgástól, és ezt komolyan bizonyítani akarják, tényleg az edző hibája volt, és esküdöznek, hogy megérdemelte, hogy elküldték.

Smith-szel(most már persze Hennigan-nel, az új GM-mel - a szerk.), mert nincs más lehetőség az asztalon, meg kell találni azt a fickót. Azt nem mernénk mondani, hogy tudjuk már egy millió éve, hogy ki lesz az, mert ez a keret eléggé összetett - veterán dobó típusok, azok a fajták, akik potenciálisan a meccsek leghatásosabb játékosai, akik készek 82 meccsen 36 perceket lenyomni. Mellesleg, "ezek a leginkább hatásos játékosok", akik kicsit problémásak, akár egy szegény tinédzser, akik eltűnhetnének 2013. július 1.-éig, vagy kérhetnének egy cserét bármelyik edzőtábor, csere határidő, vagy az első három vesztes meccsed miatt.

Sok szerencsét ehhez a következő edzőnek.

Sok szerencsét ehhez Otis Smith-nek(jelen pillanatban Rob Hennigan-nek - a szerk.).

Bocsánat mindenért, Orlando.

Nincsenek megjegyzések: