2012. június 28., csütörtök

Ball Don't Lie: Jameer Nelson has another two weeks to figure out just what the heck the Orlando Magic is doing

A sok-sok Heat-tel foglalkozó cikk, tengeren túli blogbejegyzés után kicsit ismét az Orlando-val foglalkozok. Bár már majd' két héttel ezelőtt jelent meg a Ball Don't Lie-on ez a Jameer Nelson-nal, vagyis az ő jövőjével foglalkozó írás, mégis most válik aktuálissá.



A munkavállaló és a munkaadó csapat érdekében, az Orlando Magic hivatalosan is elkezdett foglalkoztatni egy general managert most és a június 28.-ai NBA draft között. És ez idő alatt, ami eltelik a szerződés aláírása és a draft éjjele alatt végzett munkája közt, az új főnöktől nem csak arra számítanak, hogy hogy fogalmaz meg egy meggyőző tervet arra vonatkozólag, hogy hogy fog benyalni az All-Star center(és 2013-mas szabadügynök) Dwight Howard-nak, hanem milyen tervet eszel ki az ember jövőjéről, aki egyszer úgy nézett ki, mint második számú Dwight Howard(mielőtt felfogtuk, hogy nincs Howard-nak olyan jó csapattársa, aki második számú legyen), és ez az ember Jameer Nelson. Nelson, aki csütörtökön(két héttel ezelőtt - a szerk.) kapott egy határozatot, ami megengedi neki, hogy elhalassza júnuis 29.-ig a döntését az élő szerződése alól való kibújásról; körültekintő akar lenni az új GM terveit illetően, mielőtt távozna, és visszaadna 8.6 millió dollárt a következő idényben.

Egy okos lépés, abban a tekintetben, hogy kért és kapott egy két hetes hosszabítást. Továbbá egy szép lépés, a Magic-től, hogy ezt megengedték Nelson-nak; nem volt kötelező, de ezen felül rá kell mutatni, hogy mindenki egy oldalon van a hónap végéig, és jó tanács a Magic-nek, hogy vegyenek fel egy GM-et(ez azóta megtörtént, a Magic felvette Rob Hennigan-t, ahogy azt itt olvashattátok - a szerk.), hatalommal, hogy szelektálhasson ebből a keretből. Ez több mint előnyös lépés mindkét oldalnak, mert bár Nelson elvesztése nem segítene sokat, hogy körülvehessék Howard-ot csillagokkal, az Orlando-nak csak hezitálnia kéne a szerződésből való kilépéssel, hogy ez a srác hosszú távon maradjon.

Amennyiben Jameer opcionálisan megy, vissza fog adni 8.6 millió dollárt egy keresleti piacra, ahol kevés a jó szabadügynök, és sok a csapat, amelyik rendelkezik hellyel a sapka alatt. Bár még mindig valószínűtlenebb bármelyik csapat ott kint, nem számít, mennyit malmoznak a nagyobb szabadügynök neveken, Nelson-nak adnának egy kezdő fizetést, ami megközelíti ezt a számot. Nelson tisztában van ezzel, mégis, inkább most ad vissza egy kevés pénzt annak érdekében, hogy megmentse magát az éves nyugtalanságtól, hogy keresnie kelljen egy-, kétéves szerződéseket a harmincas évei közepéig. Valószínűleg ez az utolsó esélye egy négy-, ötéves szerződésre, amivel élni is fog.

A probléma Jameer szempontjából az, hogy a Magic-nek meg van engedve, hogy nagyobb előnyt szerezzen.

A csapat nem cserélhet a draft éjjelén, nem áll módjában kilépni a szerződésből, csak néhány nappal a draft után, de ez nem egy szerződés-átrendeződés, vagy egy NBA-ben legális lépés, hogy megállapodnak Nelson-nal, hogy nem cserélik el, viszont Nelson-nak úgy kell döntenie, hogy eladja az utolsó évét/éveit. Minden megállapodásnak az asztal alatt kell megtörténnie - illegális, nem éri meg, és nem a legszebb lépés egy GM-től, akinek nincs korábbi kapcsolata Jameer-ral, akivel a nyáron lehetséges tárgyalásokba mehet bele.

Különös szempontja van a dolognak előlről és hátulról, ahogy halad előre az ügy, mert a legkárosabb Jameer jövőjére lehet a csapatnál. Nincs kétségünk afelől, hogy az orlando-i GM egy "néha-kezdő" szintű irányítóként tiszteli  Nelson-t; de az első munkanapja vagy hete után még mindig kívülálló lesz.

Egy kívülálló, aki belátja azt, hogy meg kell mentenie azt a Nelson-t, aki brilliánsan játszott, mielőtt lesérült volna a 2008-2009-es szezonban, Jameer egy átlagos irányító, akinek a teljesítménye visszaesett a harmadik idényében 2011-2012-ben. Ő továbbá kihagyott összesen 72 meccset az elmúlt 4 szezonban, ezt a számot nem növelte a lock-out által megrövidített 66 meccses idény.

Mégis, ez nem azt mutatja, mintha a Magic-nek olyan sok lehetősége lenne, itt.

Még ha Nelson ki is lépne, és az Orlando ismét leigazolná, csomagba köthetik J.J. Reddick-kel és Earl Clark-kal, és elküldhetik őket, de a Magic-nek így is csak néhány millió dollárja marad, amivel dolgozhatnak a sapka alatt. Ez a szám tartja fent a frusztrációt sok emberben. Egy csapat, ami éppen a sapka alatt van, nem tud kezdetben dolgozni a sapka-kivételekkel, úgy, ahogy a "kiürített sapkájú" csapatok tudnak a szabadügynökség első napjaiban.

Jameer lejáró szerződését, egy másik korszakban, úgy tűnik, megérné lógatni; de a csapatok nem annyira szeleburdiak, hogy lejáró szerződésekkel foglalkozzanak, mivel ebben a ligában 2012-2013-ban "about-to-end" megegyezéseket látunk. Azok a csapatok, amelyeknek szüksége van egy irányítóra, még ha csak bérbe is, egy elsősorban passzoló típusút keresnek, aki segíteni tudja a szárny-játékot és a nagy embereket, ahelyett, hogy leválna egy pick-and-roll-ból, ahogy Nelson teszi.

Még ha Howard eltávolítása non-szensz, nem úgy tűnik, hogy bármelyik oldal nagy erőt vetne be. Ez az, amiért Nelson élhet az opciójával, hogy pénzt csináljon, míg jövő ilyenkor ugyanebben a szituációban lesz, mint korlátozott szabadügynök(31 évesen, nem jó, de nem sokkal rosszabb, mint 30 évesen, egy GM szempontjából), talán ez a legjobb minden érintett számára.

Voltaképpen nem. A legjobb megoldás az összes fél számára az lett volna, ha sokkal hamarabb felvesznek egy GM-et, több időt adva neki, mint másfél hét a draft előtt, Nelson új határideje előtt, és az Orlando legnagyobb nyara előtt, mióta Shaquille O'Neal elment a Los Angeles-be 1996-ban. Ez lett volna talán a legjobb megoldás mindenki számára hosszú évek után, a sok "opció után opció után opció után" Orlando-ban. 

Nincsenek megjegyzések: